Hijama & Cupping

Wat is Hijama?

Hijama (cupping) is afgeleid van het woord ‘hajm’ wat in het Arabisch zuigen betekent. Cupping is een methode waarbij een glazen of kunststof cup op bepaalde punten op de huid geplaatst wordt en vacuüm wordt getrokken. Hierdoor worden meridianen ontdaan van stagnaties en wordt lokaal een sterke doorbloeding bereikt. Deze vergeten therapie werd al gebruikt door de oude Egyptenaren en in het verre Oosten.

Bij Hijama of cupping kunnen diverse technieken worden gebruikt afhankelijk van de klachten. Dry cupping, Dry cupping Massage en Wet cupping (Hijama) deze valt onder de Sunnah.

Sunnah is een “manier”, “voorbeeld”, “levenswijze”of “handelswijze”. Het verwijst voornamelijk naar de gebruikeijke handelswijze van de profeet ( vzmh), inclusief zijn gezegden, daden en stilzwijgende goedkeuringen of afkeuringen.

Sunnah-Dagen

Dry cupping

Dit is in wezen hetzelfde als wet cupping (Hijama). Het grote verschil is dat er bij deze methode geen prikjes of krasjes in de huid worden gemaakt en er komt dus ook geen bloed vrij.

 

Dry cupping massage

Tijdens een dry cupping massage maak ik gebruik van verschillende oliën. Olijfolie is, volgens de sunnah, een veel gebruikte oliesoort om deze massage te verrichten. Met een lichte vacuüm cup beweeg je hierbij de cup over de huid waar zich de pijnklachten bevinden.

Wet cupping

De ‘wet cupping’ valt onder de sunnah van onze profeet Mohammed (vrede zij met hem).
Op een willekeurige plek op het lichaam (deze hangt af van de klacht) wordt een glazen of een kunststof cup geplaatst en deze wordt vervolgens vacuüm getrokken. Daarna wordt de glazen of kunststof cup van de huid gehaald en worden er kleine krasjes of prikjes gemaakt in de huid. De cup wordt vervolgens weer op de huid geplaatst en wordt weer vacuüm getrokken waarna er bloed vrijkomt. Deze behandeling kan op verschillende keren en op verschillende plaatsen verricht worden.

Na een cupping behandeling kan er lokaal een rode of een paarse afdruk van de cup te zien zijn. Dit is een normaal verschijnsel welke na een week zal verdwijnen.
Er zijn wellicht meerdere sessies nodig voor dat u profijt heeft van de behandeling. Al is pijnverlichting meestal direct merkbaar.

Wet cupping is niet geschikt voor mensen met ernstige hartproblemen, bloedingen, zwangere vrouwen en vrouwen die in hun maandelijkse menstruatie periode zitten. Dry cupping massage is wel mogelijk.

divider